sunnuntai 20. lokakuuta 2019

Näyttämönä Antica Maddalena

Pääosan esittäjä: Signora ravintoloitsija
Sivuosan esittäjät: neljä tarjoilijaa ja neljä kokkia
Muut esiintyjät: ilman varausta sisään pyrkivät asiakkaat, sisäpiiri drinkeillä, pöytävarauksen tehneet
Näytelmän lavastus: moderni, pelkistetty ruokaravintola

Parin tunnin kuljeskelu Udinessa perjantai-illansuussa oli mielenkiintoinen: kaupungista löytyi erilaisia kerrostumia rapistuvista kortteleista venetsialaistyylisiin palatseihin, tavallisista tupakkakaupoista vanhan kaupungin galleriakatujen muotiliikkeisiin. 

Perjantai-illan tunnelma oli rento. Ihmiset istuivat ravintoloiden terasseilla viinillä, nuoret parveilivat torin laidan kahviloissa. Katetun gallerian suojassa oli hyvä istuskella katsomassa udinelaisen kaupunkielämän kulkua.



Nälkä sai kuitenkin melko pian liikkeelle. Tripadvisor osasi neuvoa sopivalta kuulostavaan ruokapaikkaan nurkan takana. Se vaikutti tyhjälle kuuden jälkeen, mutta ovi oli auki. Sisään siis Antica Maddalenaan

Pöytävaraus olisi ollut välttämätön, mutta tarjoilija istutti meidät pöytään, jonka varaus oli vasta yhdeksältä. 

Maddalena tarjosi meille mainion live-ohjelman siitä miten ilta alkaa suositussa ravintolassa ja millaisella intohimolla ja tarkkuudella sitä pyöritetään.

Esinäytöksenä tarjoilijat hyörivät tiskin takana, kokit esivalmistelivat listan ruokia. Tiskin ääreen istahti nuori mies, jolle tuotiin lasillinen viiniä. Hän nuuhki ja maisteli, ei innostunut.

Näyttämölle saapui päätähti, Signora Ravintoloitsija. Melkein valkeaksi värjätty tukka, valkea satiinitunika, mustat nahkahousut, mustavalkoiset glitterisukat ja -lenkkarit. Myös silmälasien kehykset olivat valkoiset.

Tunnelma tiivistyi. “Ragazze, tytöt”, alkoi lause jos toinenkin. Kaikki pöytävaraukset ja niiden tekijät käytiin läpi. Pulleaksi paisunut tilauskirja täyttyi jo lauantaina varauksista, kun puhelin pirisi toistuvasti. “Ciao, a domani!

Siinä sivussa signora suukotteli tutut, torjui ilman pöytävarausta sisään yrittävät, kipaisi laittamaan kuntoon ulkopöydän, seurusteli sisäpiiriin kuuluneen aperitiivipariskunnan kanssa ja liehui muutenkin ympäriinsä. 

Pöytävarauksen tehneitä ruokailijoita alkaa tulla sisään, mutta meiltä jäävät säihkyvimmät sisääntulot näkemättä, sillä aikamme täyttyy.


Ruoka oli loistavaa, kekseliästä ja kauniisti tarjoiltua. Parasta oli kuitenkin illan viihdearvo.

Alkupalana sardiinit rusinoiden ja glaseeratun sipulin kera.

Suolaisenmakeat raviolit (djarsoni) ovat Friulin keittiön erikoisuus. Niiden sisällä on
villiyrteistä, perunasta ja rusinoista tehty täyte, jossa maistuu myös kaneli. 


2 kommenttia: